Suomi
Gamereactor
artikkelit
The Town of Light

The Town of Light

Gamereactor vieraili vanhassa tuhannen potilaan mielisairaalassa ottamassa tuntumaa tulevaan interaktiiviseen seikkailuun.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

ahdeksan hengen tiimille The Town of Light on poikkeuksellisen kunnianhimoinen debyyttiprojekti. Tarkoituksena on kurkistaa viime vuosisadan eli 1900-luvun psykiatriseen hoitolaitokseen keskittyen nuoren naisen taisteluun mielenterveysongelmia vastaan. The Town of Light käsittelee aihettaan elegantisti. Ennen tulossa olevaa konsolijulkaisua Gamereactor vieraili Italiassa Ospedale Psichiatrico di Volterrassa, jossa LKA.it esitteli tulossa olevaa interaktiivista seikkailuaan.

Hetki autioituneilla käytävillä samoilun jälkeen tunnelma oli jo hyvin painostava muistaessaan, että täällä parhaimmillaan yli 1000 potilasta sai taistella mielenterveytensä puolesta. Seinät ovat väärällään erilaisia graffiteja välittäen erilaisia piirtäjän tunnetiloja ohikulkijalle. Suurimman vaikutuksen teki silti alueella oleva asukkien hautausmaa. Henkilötietoja ei juuri kerätty potilaista, joten haudan tekstinä on usein vain numero viestimässä, kuka haudassa makaa.

Pelin kokeilemisen jälkeen oli ilo huomata, miten uskollisesti rakennuksen arkkitehtuuri on luotu sen monia epätäydellisyyksiä myöten. Hajoavat rakenteet, lohkeilevat maalit ja seinien piirrokset ovat nyt kaikki ikuistettuna digitaaliseen muotoon. Testisessiota edeltävä kiertokäynti loi aivan uudenlaisen siellä olemisen tunnun, kun maailmaa katsotaan pelissä Renéen silmin. Ahdistusta lisäävät kanssapotilaiden ohella sinne tänne aavemaisesti sijoitetut mannekiininuket.

Kiertokäynnin jälkeen oli mahdollisuus vierailla hoitolaitoksen museossa, joka aiemmin toimi uusien potilaiden vastaanottotilana. Täällä pääsi käsiksi pelin ensimmäiseen tuntiin, ja näki ihmisten näyttelemän trailerin tuotteesta. Kiintoisia olivat myös potilaiden tekemät taideteokset ja muut esineet. Viereisessä huoneessa oli näytteillä pölyisiä vanhoja hoitovälineitä, joilla lääkärit koettivat potilaiden elämää helpottaa.

Tämä on mainos:

Laitos sulki ovensa vuonna 1978 sen jälkeen, kun aiempaa tiukempi potilaslainsäädäntö hyväksyttiin Italiassa. Tästä seurasi uusi aika Volterralle. Sulkeminen saattoi osittain johtua paljon käytetystä sähköshokkiterapiasta. Hoitolaitoksella oli myös liikanimi "paikka josta ei ole paluuta". Volterran kylä kärsi sulkemisen jälkeen suuresti työttömyydestä, koska sairaala työllisti suuren osan kaupungin kaikkiaan 11 000 asukkaasta. Hoitolaitosta ei koskaan sen kummemmin purettu kuin kunnostettukaan, joten se on säilynyt traagisena muistomerkkinä paikkakunnan historiasta.

The Town of LightThe Town of LightThe Town of LightThe Town of Light

The Town of Light on psykologinen draama, joka sijoittuu Volterran mielisairaalan sisälle. Pelaaja omaksuu Renéen roolin, ja matkan aikana selviää mimmin henkilöhistoria useampaan suuntaan haarautuvan tarinan voimin. Samalla alati suurempi osa mielisairaalasta avautuu tutkittavaksi. Peli julkaistiin hieman yli vuosi sitten PC:lle, jolloin se arvioitiin tunteisiin vetoavaksi kokemukseksi, jota haittasivat ajoittaiset tekniset ongelmat. Konsoliversion testauksen perusteella jäljellä on joitakin ruudunpäivityksen notkahduksia, mutta kokonaisuutena tulossa näyttäisi olevan PC:tä hiotumpi peli PS4:lle ja Xbox Onelle.

Käsikirjoittaja Luca Dalco kertoi inspiroituneensa tarinaan omista mielenterveysongelmistaan. Volterran sairaalaan hän törmäsi tehdessään taustatyötä. The Town of Lightin tarkoituksena on tarjota paitsi aikakaudelle uskollinen tapahtumapaikka, myös herättää keskustelua mielenterveyden ongelmien hoidosta ja yhteiskunnallisesta suhtautumisesta. Tekijöiden tavoitteena on tarjota pelaajalle tosiasiat, joiden perusteella voi sitten muodostaa oman mielipiteensä tietyn valmiiksi omaksutun näkemyksen alleviivaamisen sijasta.

Tämä on mainos:

Dalcon mukaan pohdintaa aiheutti suuresti se, tulisiko päähenkilön olla jokin todellinen laitoksen entinen potilas. Renée on kuitenkin kuvitteellinen hahmo, joka perustuu käsikirjoittajan varsin ekstensiiviseen taustatyöhön aiheesta.

Pelottavaksi ja ahdistavaksi The Town of Lightin tekee juuri se, miten vahvasti se pohjautuu todellisuuteen. Renéen silmin päästään katsomaan laitoksen alkeellisia hoitotapoja, tilanpuutteen seurauksia ja jopa väkivaltaa. Peli on toki viihteellinen ja fiktiivinen, mutta todellisuuspohjan vuoksi kaikkea nähtyä ei voi ohittaa silkalla tekijöiden mielikuvituksella.

Konsolijulkaisussa tulee olemaan aiempaa PC-versiota enemmän kerättäviä tavaroita tarinaa monipuolistamassa, ja aiempaan verrattuna paranneltu ääninäyttely. Tekijät toivovat voivansa kertoa jatkossakin samanlaisia tarinoita pelimuodossa, ja kuulemma konsoliversiossa on piilotettuna lukuisia viittauksia tästä. The Town of Light ei ole täydellinen peli, mutta sen tarkoitusperät ja aiheeseen perehtyminen tekevät siitä katsastamisen arvoisen.

HQ
HQ
HQ
The Town of LightThe Town of LightThe Town of LightThe Town of Light
The Town of LightThe Town of LightThe Town of LightThe Town of Light
The Town of LightThe Town of Light

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä