Suomi
Gamereactor
arviot
Epic Mickey 2: The Power of Two

Epic Mickey 2: The Power of Two

2010 Wiille ilmestynyt Epic Mickey ihastutti maailmaa ennen julkaisuaan upeilla, synkillä konseptipiirroksillaan ja vihastutti pelaajia lopullisella, perinteisemmän Disneymäisellä ulkoasullaan. Jatko-osa ei enää piirroksilla elvistele, vaan on rehellisesti piirroselokuvan ja musikaalin välimaastossa seikkaileva eeppinen eepos.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Maailman tunnetuimman hiiren ensimmäisessä epiikassa Disneyn muinainen animaatiohahmo Oswald-jänis näytteli alussa vielä pahiksen roolia, tämän ollessa Mikille katkera hiiren maailmalla saavuttamasta suosiosta. Tällä kertaa, kuten otsikkokin vihjaa, Oswald ja Mikki lyövät piirretyt päänsä yhteen ja etenevät halki Wastelandin kuin paita ja peppu. Paljon muutakin on muuttunut. Mikin muinainen vihollinen, hullu tohtori, laulaa alussa hilpeän laulun siitä miten jokainen ansaitsee toisen mahdollisuuden ja kuinka pahuus on taaksejäänyttä aikaa. Samaan aikaan Wastelandia kuitenkin riepottelevat tuhoisat maanjäristykset ja jo ensimmäisessä osassa perusvihollisten roolia näytelleet blotlingit ovat taas kiusana. Pikkujalan on siis jälleen pilkahdettava kohti seikkailua.

Epic Mickey 2: The Power of Two
Wii-pelistä monialustaiseksi julkaisuksi. Wiillä ja PS3:lla tuetaan tuttua liikeohjausta, mutta Xbox 360:lla on tyytyminen vain padiin.

Ensinäkemältä Epic Mickey 2 on todella samankaltainen ensimmäisen osan kanssa. Kuten aiemminkin, Mikin ainoa ase on maaginen pensseli, jolla hiiri voi maalata maisemia tai pyyhkäistä niitä olemattomiin, luonnollisesti ainoastaan ennalta määrätyissä kohteissa. Maisemat ovat muutenkin ensimmäisen seikkailun kokeneen silmissä huomattavan samanlaiset: Wasteland on tosiaan lähes entisellään, mitä nyt maanjäristykset ovat repineet pelin keskuksena toimivan kaupungin eteläiseen ja pohjoiseen saarekkeeseen. Vihollisetkin voi yhä edelleen joko tinneröidä piirrettyjen taivaaseen tai maalata ystävällisiksi.

Sen sijaan mukana roikkuva Oswald on uutta. Jäniksen tärkein ominaisuus on kyky lentää Mikkiä pidempiä matkoja korviensa varassa samalla Mikkiä mukanaan roikuttaen. Oswaldilla on kourassaan omalaatuinen sähkölaite, jolla jänö pystyy ohjelmoimaan laitteita uusiksi tai jakamaan sähköistä tuhoa ympärilleen. Käytännössä tämä tarkoittaa pelin puzzle-osastolle uusia tuulia. Lähes kaikki pelin ongelmat vaativat molempien hahmojen yhtäaikaista käyttämistä, edes niin että toinen raivaa tien ensin auki toiselle hahmolle. Kaksinpeli on myös hoidettu ensiluokkaisesti: toinen pelaaja voi milloin tahansa liittyä seikkailuun ja poistua siitä pelkällä napin painalluksella. Pystysuunnassa jakautuva ruutu esittää pelialueesta riittävän suuren määrän ja kaverin löytää pelikentältä helposti.
Kahdella pelaajalla pelatessa homma toimii ja aivojaan joutuu paikoin käyttämään tosissaan, koska pelin ongelmat ovat parhaimmillaan kovaa pureskelua vaativia. Yksinpelissä homma ei sitten toimikaan ihan yhtä hyvin. Oswaldin tekoäly on nimittäin osastoa tampio. Muutaman kerran tartuin suosiolla itse kakkosohjaimeen ja opastin Oswaldin sinne minne piti, kun tekoäly keskittyi lintujen bongailuun.

Tämä on mainos:
Epic Mickey 2: The Power of Two
Pelissä on runsaasti koluttavaa niille, joilla riittää aikaa ja malttia.

Vaikeiden ongelmien kautta peli on myös todella pitkä. Pelkän tarinapelin selvittämiseen kului arviolta aikaa yli 15 tuntia, mikä on tasohyppelypelille kiitettävä määrä. Tarinan lisäksi peli tarjoaa paljon erilaista kerättävää siitä innostuville. Tarjolla on esimerkiksi vajaat 200 keräilypinssiä, joista tarinan aikana löysin noin 20, parikymmentä mittavahkoa sivutehtävää, joista en tarinan aikana ehtinyt selvittämään ensimmäistäkään, ja 12 pelastettavaa henkiolentoa, joista en löytänyt ainuttakaan. Keräiltävän roinan lisäksi matkan varrelle jäi kokonaan koluamattomia alueita ja löytämättömiä vihollisia. Sisältöä on toisin sanoen mieletön määrä, jos pelistä haluaa ottaa kaiken irti.

Pituus on samalla pelin suurin kompastuskivi. Siinä missä oheistavaran löytämiseen ja sivutehtävien suorittamiseen vaaditaan välillä todella pitkää mieltä ja virkeitä hoksottimia, itse tarinan aikana peli alkaa loppua kohden puuduttaa ja toistaa itseään kiusallisesti. Mekaniikoista ei oteta irti läheskään tarpeeksi, ja erityisesti lopputaistelusta jäi todella vasemmalla kädellä huitaistu tunnelma. Peliin on sisällytetty myös kevyitä roolipelielementtejä ja moraalisysteemi, joista kummallakaan ei ole kummoista vaikutusta itse peliin. Varsinkin pelimaailmaa pelaajan päätösten mukaan muokkaava moraali jää todella etäiseksi, enkä edes tajunnut sellaisen olemassaoloa ennen kuin lukaisin manuaalin läpi.

Epic Mickey 2: The Power of Two
Maalilla ja tinnerillä on edelleen tärkeä rooli objektien paljastamisessa ja piilottamisessa.
Tämä on mainos:

Ulkoisesti peli on kaksijakoinen tapaus. Visuaalinen suunnittelu on kieltämättä kekseliästä ja maailma on mukavan rosoinen. Teknisesti peli on taas kuin teräväpiirtoon skaalattu Wii-peli. Tekstuurit ovat yksinkertaisia, pelialueet pieniä ja hahmomallit eivät ole läheskään niin yksityiskohtaisia kuin voisivat. Äänet ovat sen sijaan erinomaiset. Ääninäyttely on loistavaa siinä missä musiikkikin, ja myös efektiosasto laittaa parastaan. Kontrolleiltaan Mikki ohjautuu kätevästi juuri sinne minne pitääkin ilman turhia nikotteluja. Lähinnä jo edellisestä osasta tutut kameraongelmat korostuvat ikävällä tavalla.

Vaikka pelin parissa hienosti viihtyykin, ei Epic Mickey 2 ole läheskään niin hyvä kuin se olisi voinut olla. Pelin käsikirjoitus on erinomainen ja aidosti hauska, pelattavaa on paljon ja aivosolujaankin joutuu käyttämään, mutta liian monessa mutkassa on kiirehditty turhaan. Miksi Oswaldin tekoäly on niin tyhmä? Miksi peli lässähtää lopussa samojen asioiden toistamiseksi? Miksi tarina ei kuljeta pelaajaa koko pelimaailman läpi? Miksi pelimekaniikka on jätetty keskeneräiseksi? Ongelmia, joihin olisi ollut helppo puuttua tuotantovaiheessa. Vaikka kiire paistaakin pelistä läpi, uusia 3D-tasohyppelyitä ei liikaa kauppojen hyllyllä notku, joten sellaisen puutteessa oleville Epic Mickey 2 on joka tapauksessa kelpo vaihtoehto, varsinkin jos Disney-universumi on sydäntä lähellä. Matkalle kannattaa vain varata riittävän pitkä pinna ja tarpeeksi avointa mieltä.

HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Erinomainen käsikirjoitus, todella paljon pelattavaa ja löydettävää, hyvä kaksinpeli
-
Umpityhmä Oswald, puolitiehen jätetty pelimekaniikka, loppua kohden rasittavaksi käyvä toisto
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Käyttäjäarviot

  • lauri181
    Ihan hyvä peli. Pelissä on pelastettava maailma. Mikin aseena toimii maalisivellin ja asioita häivyttävä joku tinnerisuti luulisin. Osku-kani on... 7/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä