Suomi
Gamereactor
arviot
Echo

Echo

Kun pelaaja on itsensä pahin vihollinen

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

En (Rose Leslie) herää avaruusalukseltaan sadan vuoden horroksesta. Kulkuväline on tullut määränpäähänsä planeetalle, joka muodostuu pelkästään yhdestä isosta rakennelmasta. En on tullut tähän mystiseen maailmankolkkaan isoisältään saamiensa tietojen pohjalta, ja hän aloittaa planeetan tutkimisen tietämättä enempää mitä edessä odottaa. Seuraa tälle vaaralliselle matkalle En saa avaruusaluksen älyllisestä - mutta varsin kyynisestä - tekoälystä radioitse.

Pintapuolisesti Echon juoni tuntuu varsin kulutetulta sen viedessä pelaajaa tutkimaan tuntematonta planeettaa. Heti pinnan alle päästyä luulo osoittautuu kuitenkin vääräksi. Echon omalaatuinen pelimekaniikka vaikuttaa täysin pelaajan toimintastrategiaan liikkumista myöten.

Kolmannen persoonan perspektiivistä nähtävä seikkailu sisältää tyypilliset toiminnot. Juoksua, hiiviskelyä, ampumista ja lyömistä hyödynnetään, ja toimintoja tehostetaan erilaisin avuin. Pelin jujuna ovat kuitenkin siinä olevat viholliset, jotka omaksuvat pelaajan teot osaksi omaa toimintamalliaan. Nämä niin sanotut kloonit eli echot (suomeksi kaiku) toimivat esimerkiksi juuri niin tehokkaasti tai rennosti kuin pelaajakin päämääränään tietysti etenemisen estäminen. Eli jos päättää ampua kaikki vastaan tulevat viholliset ja juosta paikasta toiseen, alkavat vihollisetkin ampua juostessaan pelaajaa kiinni. Tarjolla on mahdollisuuksia strategiaan ajoittain tapahtuvien sähkökatkojen aikana. Näinä pimeinä sekunteina pelaajan valinnat eivät siirry vastustajiin, mikä mahdollistaa tehokkaamman toiminnan seurauksista välittämättä. Loppujen lopuksi siis juuri pelaaja on itsensä pahin vihollinen.

Piristävä ja omaperäinen toimintamalli tuntuu erittäin raikkaalta nykypäivän pelitarjonnassa. Omia valintoja ja toimintaa joutuu alati miettimään, jotta eteneminen olisi mahdollisimman sujuvaa. Kinkkisiä tilanteita tulee väistämättä eteen vihollisten määrän kasvaessa. Paniikinomaiset ratkaisut heijastelevat suoraan entistä pahempiin ongelmiin tulevaisuudessa, joten pelaaja joutuu ahdistavan paineen alle (positiivisessa mielessä).

Tämä on mainos:
EchoEchoEchoEcho

Persoonallisen mekaniikan lisäksi Echossa on panostettu visuaaliseen ilmeeseen. Peli on graafisesti yksi hienoimmista peleistä, joita olen nähnyt. Valot, varjot ja heijastukset yhdistyvät upeasti loputtomasti jatkuviin palatsihalleihin luoden unenomaisen ja satumaisen kauniin maailman. Yksityiskohtien määrä ja tarkkuus ovat suoraan sanoen uskomattomia. Asiaan myös vaikuttaa huolella mietitty vahva suunnittelu. Echon elegantti maailma on erittäin uskottava ja samalla kiehtovan omaperäinen. Nokkelaa ja tyylikästä alkuvalikkoa myöten kaikki tuntuu olevan todella vahvan ja originaalin vision lähes täydellinen ruumiillistuma: kuin interaktiivinen taideteos.

Näin upean visuaalisen ilmeen pyörittäminen ei kuitenkaan toteudu ilman ongelmia. Vaikka yleisesti Echo rullaa sujuvasti tulee pelatessa vastaan tilanteita, jolloin peli tökkii hetkellisesti jopa lähes pelikelvottomaksi. Tämän lisäksi toiminta pysähtyy liian usein vetäen kuvan mustaksi jatkaen kohta tilanteesta, johon jäätiin. Myös hahmon animointi on hiukan rajoittunutta tai ainakin oudon tönkköä.

Äänipuoli on kokonaisvaltaisesti mietitty huolella. Pelissä oleville kiinnostuksen kohteille ja uhkille on luotu omalaatuisia ääniä, jotka erottuvat kivasti muusta äänimaailmasta. Näiden avulla ei tarvitse aina edes nähdä joka suuntaan tietääkseen mitä vastassa on. Myös ansioituneet ääninäyttelijät ovat heittäytyneet täysillä mukaan, sillä puheissa on uskottavaa persoonaa ja särmää korkealentoisesta sisällöstä huolimatta.

Tämä on mainos:

Persoonallisen pelimekaniikan, vahvan ja omaperäisen suunnittelun ja upean graafisen ilmeen ansiosta Echo tekee todella positiivisen vaikutuksen. Pelissä leijaileva mystiikan tuntu on lähes käsinkosketeltavissa hahmon jatkaessa matkaansa näyttävässä ja ikuisuuteen jatkuvassa palatsissa. IO Interactiven joukoista lähteneen Ultra Ultran esikoispeli Echo on ehdottomasti tämän vuoden merkkiteoksia, ja ansaitsee tunnustusta laajemmaltikin.

EchoEchoEchoEcho
HQ
HQ
HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Omaperäinen design ja pelimekaniikka, upea visuaalinen ilme ja tekninen toteutus, mystiikan tuntu
-
Tönköhkö hahmoanimaatio, pelaamisen keskeyttävät lataustauot
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
EchoScore

Echo

ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Kun pelaaja on itsensä pahin vihollinen

0
Perjantain arviossa Echo

Perjantain arviossa Echo

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Gamereactorin avustaja Ossi Mykkänen arvioi omaperäisen kolmannen persoonan toimintapelin Echo. Lue arvio täältä.



Ladataan seuraavaa sisältöä