Suomi
Gamereactor
arviot
Fire Emblem Warriors

Fire Emblem Warriors

Oiva peli muiden musou-pelien joukossa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Omega Forcen niin sanotut musou-pelit ovat melkoisen suosittuja, ja uusin niistä on sekä Nintendo Switchille että 3DS-käsikonsolille julkaistu Fire Emblem Warriors. Lajityypille ominaista on kolmannen persoonan toiminta, jossa niitetään maahan sadoittain vihollisia hyvin lyhyen ajan sisällä.

Nousevan auringon maassa musou-pelejä on julkaistu kuin sieniä sateella, eikä Fire Emblem Warriors juuri eroa muista saman lajityypin tuotteista. Yksinkertaisesta mätkinnästään huolimatta Fire Emblem Warriors on erittäin hauska pelata. Alkuun pääseminen on helppoa, mutta tarjolla on silti riittävästi syvyyttä omien taitojen hiomiseen.

Muutos strategiapelistä toiminnalliseen mätkeeseen on tehty hyvin, sillä peli tuntuu edelleen leimallisesti Fire Emblemiltä. Sarjan juuria kunnioitetaan lisäämällä mukaan runsaasti viittauksia aiempiin peleihin fanien löydettäväksi. Esimerkiksi valikoissa on pikselöidyt versiot kaikista sankarihahmoista, ja halutessaan voi valita tilan, jossa kerran kuollut hahmo myös pysyy kuolleena.

Selkein viittaus sarjan juuriin on klassinen asekolmio, joka näyttää oman hahmon edut tai haitat suhteessa kyseiseen viholliseen. Näin ollen on aina kannattavaa varustaa joukkonsa oikein ja katsoa, kenet käskee hyökkäämään kenenkin kimppuun. Miekat voittavat kirveet, kirveet voittavat keihäät ja keihäät voittavat miekat. Ennen jokaisen taistelun alkua voi komentajan ominaisuudessa liikutella joukkoja itseä parhaiten hyödyntävällä tavalla. On esimerkiksi päätettävä, tarvitseeko omalle puolelle jonnekin parantajaa, kannattaako lähettää Frederick hevosineen etsimään kaukaisia pomovastuksia ja toki miettiä, mihin itse suuntaa aluksi.

Tämä on mainos:

Ruutu on toiminnan alettua väärällään kaikenlaista tietoa ja symboleja, mutta lopulta kaikki on varsin helposti ymmärrettävissä. Lisäksi tarjolla on jatkuvasti apua ohjelaatikoiden muodossa, joten neuvojen puutteesta ei Fire Emblem Warriorsia voi syyttää.

Fire Emblem WarriorsFire Emblem WarriorsFire Emblem WarriorsFire Emblem Warriors

Pelissä on mukavasti syvyyttä, ja kokoa on muutenkin enemmän kuin musou-peleissä yleensä. Fire Emblem-teemaa lukuun ottamatta valikoissa on paljonkin toivomisen varaa. Vaihtoehtoja riittää, mutta yleensä ei ole selvää, mikä on tilanteeseen sopiva valinta. Esimerkiksi mitkä varusteet kannattaa hajottaa rakennusaineiksi, ja mitä taas päivittää noilla raaka-aineilla paremmiksi. Toiseksi esimerkiksi käy kaverin kanssa pelattava niin sanottu co-op. Tätä ei valita selvästi ja helposti alkuvalikosta, vaan on käynnistettävä jokin kappale, ja nimenomaan pelaaja #1 on se, jonka on vielä painettava nappia pelaajan #2 saamiseksi mukaan peliin. Mistään erityisestä ongelmanratkonnasta ei siis ole kyse, mutta siitä huolimatta epätavallinen ratkaisu pakottaa etsimään kahden pelaajan tilaa erikseen. Asian olisi voinut hoitaa selvästi helpommin ja intuitiivisemmin.

Kahden pelaajan meno on klassista jaetun ruudun toimintaa. Seurauksena on runsaasti ruudunpäivityksen hidastumista, joskaan diashow'n tasolle ei suoritus alene. Musou-pelit ovat aina parempia kaksistaan, mutta Fire Emblem Warriors toimii oivasti myös yksin pelattuna. Ylhäisessä yksinäisyydessä nauttii roolipelielementeistä ja tarinasta selvästi enemmän kuin kaverin kanssa.

Tämä on mainos:

Kiitosta on annettava graafisesta ylöspanosta. Fire Emblem -hahmot on mallinnettu kolmeen ulottuvuuteen hienosti. Kokonaisuus näyttää jopa hieman päheämmältä kannettavassa muodossa pelatessa. Harmillisesti tarina kerrotaan pääasiassa pelkistä kuvista koostuvilla välivideoilla, joissa eri hahmot laskettelevat pitkät pätkät dialogia. Onneksi mukana on myös perinteisiä liikkuvia välivideoita, joiden seuraaminen on selvästi mielenkiintoisempaa.

Ääninäyttelijöihin olisi saanut kiinnittää enemmän huomiota. Julkaisussa japanilaiset äänet on mahdollista saada erikseen lataamalla. Englanniksi pelinsä haluavien kannattaa varautua sanalla sanoen halpaan lopputulokseen. Toisaalta äänitehosteet ovat mitä mahtavimmat, joita on lainattu suurella kauhalla muista Fire Emblem-peleistä. Taustalla soi japanilainen kitaramusiikki, joka istuu muun menon osaksi hyvin.

Tarina ei missään nimessä pokkaa palkintoja omaperäisyydestään, mutta eipä sellaista ole musou-lajityypissä muutenkaan tavannut olla. Tutut Fire Emblem -hahmot toiminnassa on vetoava kokemus, ja kerran aloitetut peli-istunnot tahtovat venyä pitkiksi. Hieman lisää hiomista sinne sun tänne olisi tehnyt hyvää, mutta näinkin Fire Emblem Warriors on oiva lisä muiden musou-pelien joukkoon.

Fire Emblem WarriorsFire Emblem WarriorsFire Emblem Warriors
HQ
HQ
HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Suuret taistelut, intuitiivinen ohjaus, paljon viittauksia sarjan muihin peleihin, grafiikka, musiikki
-
Hankalat valikot, englanninkielinen dialogi, kehnot välivideot
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Fire Emblem Warriors -kisa on ratkennut

Fire Emblem Warriors -kisa on ratkennut

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Taannoin Gamereactorissa kisattiin Fire Emblem Warriors -teemaisesti täällä. Voittaja on nyt löytynyt. Hän on tanskalainen tcsb, ja häneen on otettu yhteyttä. Onnea...

0
Fire Emblem Warriors saa päivityksen

Fire Emblem Warriors saa päivityksen

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Nintendo Switchin (ja 3DS:n) Fire Emblem Warriors saa päivityksen 1.20. Mukana tulevat haarniskan läpi menevät hyökkäykset. Näin ollen jatkossa voikin peliä pelata ilman...

0
GR Livessä tänään Fire Emblem Warriors

GR Livessä tänään Fire Emblem Warriors

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Omega Forcen uusin niin sanottu musou-peli on Nintendon Switch- ja 3DS-konsoleille julkaistu Fire Emblem Warriors, joka on tänään myös GR Livessä työn alla. Liity mukaan...



Ladataan seuraavaa sisältöä