Suomi
Gamereactor
ennakot
Super Mario Run

Super Mario Run

Putkimiehen mobiilidebyytti on laadukas.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Super Mario Run on klassinen kaksiulotteinen Mario-peli, joka on sovitettu mobiilialustalle. Toisin sanoen sellainen 2D-Mario, jota voi pelata ilman näppäimiä. Tämä puutos ajoi suunnittelijat tekemään Super Mario Runista jatkuvaan juoksemiseen nojaavan kokemuksen. Lopputulos on kaikkea muuta kuin tylsä: se on ihan ehtaa Mariota.

Pelin alkaessa Mario lähtee juoksemaan, ja ensimmäisen pahiksen sattuessa kohdalle ainoa mahdollisuus on hypätä. Tämä suoritetaan painamalla sormella ruutua mihin tahansa kohtaan. Mitä pitempään ruutua painaa, sitä korkeammalle Mario hyppää. Myös seiniltä voi loikata, ja hyppyjä pystyy ketjuttamaan. Kuoleman korjatessa käy samoin kuin New Super Mario Brosissa: kupla kuljettaa pelaajan takaisin menoon mukaan.

Ensimmäinen taso toimii opastusosiona, joten sen läpäiseminen on helppoa. On silti hyödyllistä opetella erilaiset hallintavaihtoehdot, koska kyseessä on kuitenkin mobiilille sovitettu tasoloikkapeli. Maassa on ajoittain punaisia palikoita, joiden kohdalle päästyä on pakko pysähtyä. Etenemisreittejä on tällöin useita, ja ne on merkitty nuolilla ja kolikoilla. Jokaisessa kentässä on oma loppunsa eli lipputanko, Bowserin linnan kirves tai Koopa Troopan lentävä laiva.

Lyhyen ihmettelyn jälkeen homman nimen ymmärtää, ja pelaaminen alkaa luonnistua niin kuin se aina on tehnyt Marion peleissä. Pelattavia maailmoja on kourallinen, ja niistä jokaisessa on niin ikään kourallinen omia tasoja. Ratojen keskinäinen koko kuitenkin vaihtelee.

Tämä on mainos:
Super Mario RunSuper Mario RunSuper Mario Run

Alle kahdessa tunnissa ennakkotestiin annetut kaksi maailmaa on pelattu läpi. Jopa kaikki erikoiset violetit kolikot on kerätty, joilla pääsee Toad Race -pelimuotoon käsiksi. Noin kymmenen euron peliksi kokemus saattaa olla ohitse liian nopeasti. Tekijät lupaavat monimutkaisempia ja suurikokoisempia ratoja loppua kohti. Homman juju ei kuitenkaan ole pelin kesto, vaan sen uudelleenpelattavuus. Super Mario Runia ei pelata päästäkseen kentän loppuun. Sitä pelataan kolikoita keräillen ja ennätyksiä tehtaillen. Kenttä jopa hieman muuttuu joka kerralla esimerkiksi kolikoiden sijoittelun suhteen. Parempi suoritus takaa paremman sijoituksen tulostaululla, ja avaa lisää erilaisia tapoja muokata omaa peliä.

Super Mario Run on todellakin suunniteltu nimenomaan mobiilille, ja pelimuotojen valikoima alleviivaa tätä vaikutelmaa entisestään. The Kingdom Builder on Nintendon versio siitä, miltä FarmVille näyttäisi Toadin hoitamana. Tämän testaaminen jäi kuitenkin niin pieneksi, ettei sen monipuolisuudesta voi toistaiseksi sanoa mitään.

Toad Rally on niin sanottu kilpailullinen pelimuoto. Tosin tällä kertaa voitetaan olemalla kiltti. Ensin jokainen pelaa eteen satunnaisesti erilaisista osasista muodostuneen radan. Sen jälkeen ruudun alla olevat sienimiehet antavat tuomion siitä, kuka voitti. Heppujen miellyttäminen on tärkeää, sillä he matkaavat voittajan tekemään valtakuntaan The Kingdom Builderissa. Ja näitä sienimiehiä tarvitaan avaamaan uusia rakennuksia ja esineitä pelaajan käyttöön.

Tämä on mainos:

Testattu versio ei ollut lopullinen, mutta toimi jo silti upeasti. New Super Mario Bros. U -pelin tyyli on tavoitettu sekä iPhonella että iPadilla. Liikkuminen ja ruudunpäivitys ovat silkkistä ja tasaista. Syytä onkin olla, koska tämän lajityypin pelit edellyttävät tarkkaa ohjattavuutta. Elävyys saisi olla parempaa, koska taustat ovat täysin staattisia ja lisäksi hyvin yksinkertaisen näköisiä.

Super Mario Runin ensitesti onnistui yllättämään paremmin kuin alun perin uskalsi toivoa. Jo ensimmäiset kentät todistavat laadusta, mutta pelin pitkäikäisyys ja uudelleenpeluuarvo mietityttävät. Ylimääräiset pelimuodot jäivät nekin vielä jokseenkin hämäriksi. Odotus päättyy kuitenkin pian, sillä Super Mario Run julkaistaan 15. joulukuuta iOS-laitteille, ja vuonna 2017 aikana Androidille.

Super Mario RunSuper Mario RunSuper Mario RunSuper Mario Run
Super Mario RunSuper Mario RunSuper Mario Run
Super Mario Run
HQ
HQ
HQ

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä