Suomi
Gamereactor
laitearviot

Playstation 4

Vuosikausia odotettu uusi sukupolvi on viimein saapunut, ja ensimmäisenä testiin iskeytyi Playstation 4.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Uusi konsolisukupolvi on viimein käsillä, ja vaihdosta on odotettu hartaasti. Playstation 3:n julkaisusta on kulunut jo seitsemän vuotta. Tähän asti Pleikkari on pitänyt otteensa suomalaisesta pelikansasta, mutta miten käy, kun pakka sekoitetaan ja uudet kortit ladotaan pöytään?

Playstation 4 yllättää heti laatikosta kuoriuduttuaan. Laite on ihmeen pieni ja sen kulmikkaat muodot antavat sille virtaviivaisen ja viekkaan - etuprofiilista jopa häiveellisen ulkoasun. Samaan aikaan yhdistelmä kiiltävää ja mattapintaista mustaa sekä väliin ujutettu valojuova tuottavat makean futuristisen ilmeen. PS4 on erittäin moderni ja tyylikäs kapistus, joka piiloutuu kuitenkin hyllyyn melkein harmittavan huomaamattomasti.

Koska tuuletus on hoidettu taaksepäin, voi laitteen sijoittaa vaaka- tai pystyasentoon hieman ahtaampaankin tilaan. Takatila pitää luonnollisesti olla tarpeeksi avoin. Käydessään konsoli ei turhaan muistuta itsestään, sillä tuuletus on mukavan hiljainen. Blu-ray-aseman narahdukset tosin pistivät korvaan. Näitä kuulee onneksi vain peliä asentaessa ja käynnistäessä, eikä kovalevyltä pelatessa häiriöääniä ole havaittavissa.

Playstation 4
Playstation 4 on yllättävän pieni - alkuperäinen Playstation 3 on selvästi sitä suurempi.
Tämä on mainos:

Xbox 360 on ollut pääalustani hyvän ohjaimensa takia, mutta PS4:n Dual Shock 4 tasoittaa tilannetta. Ohjain on kerrassaan loistava. Vaikka se noudattaa tuttua Sonyn ohjainmuotoilua, pyöristettyjen ja venytettyjen siivekkeiden ansiosta se istuu käteen edeltäjäänsä paremmin. Rakenne tuntuu jämäkältä. Parannusta ovat saaneet myös liipaisimet, jotka eivät onneksi enää kaipaa lisäosia tuntumaa petraamaan. Ristiohjaimen toimivuus taistelupeleissä jäi vielä kokematta, mutta ei sen suunnittelussa ainakaan takapakkia Dual Shock 3:een nähden ole otettu.

Uutta Dual Shock 4:ssä ovat Options- ja Share-napit, jotka on sijoitettu niin ikään uuden kosketuslevyn sivuille. Options toimittaa käytännössä vanhojen Start- ja Select-nappien virkaa, mikä saattaa olla aluksi hieman hämmentävää Playstation-veteraaneille. Share avaa sekä peleissä että sovelluksissa sisäänrakennetut jako-ominaisuudet. Tätä kautta voi kätevästi napata kuvankaappauksia, nauhoittaa pätkän videota tai aloittaa vaikka suoran lähetyksen Twitch- tai Uplay-palvelussa.

Uudelleen muotoillut analogitatit tarjoavat erinomaisen ohjausvasteen, mutta niistä löytyy myös huolenaihe. Tateissa käytetty kuminen päällystemateriaali on ainakin testikappaleessa heikkolaatuista ja pehmeää, joten se kuluu erittäin herkästi. Vain viikon käytön jälkeen ensimmäiset merkit kumin pettämisestä olivat näkyvissä. Tämä antaa aihetta pelätä, että päällyste kuoriutuu parissa kuukaudessa kokonaan, joten tässä voi kyteä ikävä ongelma Sonylle.

Pientä sapiskaa DS4:lle joutuu antamaan lisäksi sen takana olevasta valopaneelista. Sitä käytetään lähinnä PS Cameran kanssa sekä osoittamaan tunnelmatiloja peleissä. Valo on melko kirkas, eikä sen voimakkuutta voi säätää valikoista - toisin kuin ohjaimen kaiuttimen äänenvoimakkuutta. Valo tuntuu hieman turhalta akkusyöpöltä ja loistaa ikävästi kokonaan pimennetyssä huoneessa. Akunkesto on silti ihan kohtuullinen. Täydellä latingilla pelaa ainakin 7-8 tunnin verran.

Tämä on mainos:

PS Camera ei kuulu PS4:n vakiovarustukseen, vaan se myydään erikseen. Sen avulla voi ottaa käyttöön Kinectin kaltaisen kasvojentunnistuksen (automaattinen sisäänkirjautuminen), äänikomennot sekä Play Room -tilan, joka sisältää ohjainta ja kameraa hyödyntäviä minipelejä. En näistä juuriakaan perusta, mutta toisaalta pidän liikkeentunnistuksen käyttämisessä tietojen syöttämisessä virtuaalinäppiksellä. Arvostan Sonyn ratkaisua olla tuputtamatta kameraa konsolin mukaan, koska kamerasta ei tarvitse maksaa, jos sitä ei välitä käyttää.

Playstation 4
Vanhentunut Dualshock-muotoilu on korvattu uudella. Uudistus on erittäin onnistunut.

Playstation 4:n käyttökokemus on suoraviivainen, ja konsoli pyörähtää käyntiin alle puolessa minuutissa täysin kylmiltäänkin. Standby-tilasta se herää parissa sekunnissa, jolloin jo television käynnistymiseen kuluu helposti enemmän aikaa. Käyttöliittymä on kokenut suuren muutoksen PS3:sta. Tyyli on entistä minimalistisempi ja vaivattomampi, eikä toimintoja paljoa tarvitse etsiä. Sinisestä on tosin ainakin alkuun syytä pitää, sillä toistaiseksi taustateemaa ei voi vaihtaa. Se lienee kuitenkin asia, joka on tulossa päivityksissä.

Testiviikon aikana PS4:lle tuli jo pari päivitystä, mutta pientä keskeneräisyyttä ei voi olla aistimatta, kun monia luvattuja tai loogisia ominaisuuksia tuntuu puuttuvan. Esimerkkinä vaikka PS Store -lataukset, joita ei voi pysäyttää tai priorisoida, vaan ainoa vaihtoehto on poistaa lataus kokonaan.

Toisaalta PS4 kyllä harppaa eteenpäin monissa edeltäjänsä ongelmakohdissa. Järjestelmän ja pelien päivitykset latautuvat (ja asentuvat) näppärästi taustalla eivätkä edellytä juuri lainkaan odottelua. Trophy-palkinnot, viestit ja muu PSN-data liikkuu nopeasti, ja party chattikin on vihdoin ja viimein käytettävissä. Kovien moottoriturpien kannattaa tosin hankkia suoralta kädeltä yhteensopiva headset, koska laitteen mukana tuleva mono-nappikuuloke kelpaa vain hätävaraksi.

Sosiaaliset ominaisuudet ansaitsevat myös kiitosta, jos sellaisista on kiinnostunut. Parhaiden kavereiden kesken on mukava säätää oikeat nimet näkyviin, päivitykset virtaavat sujuvasti sosiaaliseen mediaan ja muiden pelihetkiä on helppo seurata verkkopalvelun kautta.

Playstation Vitan omistajat pääsevät käsiksi yhteen PS4:n loistavimmista uusista ominaisuuksista. Remote Playn ansiosta pelaaminen ei ole enää sidottu televisioon, vaan pelejä voi pelata käsikonsolin näytöltä vaikka eri huoneessa, kunhan WLAN-yhteys on tarpeeksi vauhdikas. Toimivuudessa ei esiintynyt ongelmia, ja se läpäisi pelätyn WC-testin, joka nujersi Wii U:n täppärin.

Positiivisista seikoista huolimatta on silti todettava, että juuri ohjelmistopuoli lienee PS4:n julkaisun heikko linkki. Vaikka video- ja musiikkipalveluita löytyy Netflixin ja Sonyn omien muodossa, niin esimerkiksi DLNA-putkittamisen sekä CD-toiston puuttuminen kismittävät. Pelien, appien ja PS4:n perusliittymän välillä liikkuminen on suhteellisen nopeaa, mutta blu-rayn kanssa se kesti harmillisen kauan.

Playstation 4
400 eurolla saa konsolin ja ohjaimen. PS Cameran voi ostaa erikseen noin 60 euron hintaan.

Playstation 4:lle on todella vaikeaa antaa "oikeaa" arvosanaa. Viikon pelitestin jälkeen en kohdannut ohjaimen tatin kulumista lukuun ottamatta varsinaisia ongelmia, mutta toisaalta konsoli ei ole myöskään räjäyttänyt tajuntaani. Pelit, Killzone: Shadow Fall etunenässä, näyttävät hienoilta, mutta PC:llä vastaavat nimikkeet ovat näyttäneet yhtä hyviltä jo jonkin aikaa. Grafiikan suhteen PS4 ei tee samanlaista vaikutusta kuin edellinen konsolisukupolvi. Silti, tehoja riittää selvästi PS3:a enemmän, ja tämä on tervetullut piristysruiske koko pelialalle, joka toivon mukaan nyt sykähtää irti sitä vaivanneesta stagnaatiosta.

PS4 onnistuu varmasti siinä, mitä Sony on laitteella yrittänytkin. Kaikesta huokuu palava halu palauttaa Playstation pelaajien pääalustaksi tekemällä puhdas uuden sukupolven pelikone ilman liikoja kommervenkkejä. Laite on tyylikäs ja siro, mutta mikä parasta, se on ravistanut olaltaan Playstation 3:n pahimmat riippakivet: vanhentuneen ohjaimen, kömpelöt päivitykset sekä hankalan ohjelmoitavuuden. Monialustaisten pelien taso on heti kilpailukykyinen; esimerkiksi Call of Duty: Ghosts näyttää piirun tarkemmalta PS4:llä kuin Xbox Onella.

On mielenkiintoista nähdä, miten pitkälle parannukset kantavat. Osa PS3:n isoimmista myyntiargumenteista pääsee nimittäin sulamaan maksulliseksi muuttuneen verkkopelin ja karsittujen multimediaominaisuuksien takia. Hassua kyllä, Xbox Onen suurin valtti näyttää olevan käänteinen. Siinä jylläävät multimedia ja käyttöliittymän saumattomuus muun muassa äänikomentojen, liikkeentunnistuksen ja moniajon ristitulessa.

Erilaiset lähestymistavat pelikonsolin uuteen aikakauteen jakavat varmasti mielipiteitä, mutta vanha viisaus pelien merkityksestä pätee edelleen. Yksinoikeuspeleissä Xbox Onella on alkuunsa marginaalinen yliote, mutta ennen isompia johtopäätöksiä kannattaa odottaa, kunnes molemmilla tahoilla saadaan pelihanat kunnolla auki. Studiot elävät vielä siirtymävaihetta, joten tarjonta ei ole yhtä kypsää tai monipuolista kuin vanhemmilla alustoilla. Playstation 4 on kuitenkin erittäin lupaava uusi alusta, jolta voi odottaa paljon.

Täksi jouluksi konsolia halajavien valinta on tietysti helppo, koska Xbox Onen pohjoismainen julkaisu siirtyi ensi vuoteen. PS4 on kaupoissa 29. marraskuuta.

HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Erittäin onnistuneesti uusittu ohjain, tehokas rauta, Remote Play PS Vitan kanssa, tyylikäs ja sopusuhtainen muotoilu, hiljainen tuuletus
-
Multimedian rajoitukset, hieman keskenkasvuinen käyttöjärjestelmä, tattien pinnoitteen kuluminen
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score


Ladataan seuraavaa sisältöä