Suomi
Gamereactor
laitearviot

AOC AG241QG

Agon on näyttöjen aatelia

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Pelinäytöistään tunnettu AOC esitteli viime vuoden syksyllä Agon -näyttöperheen. Näissä premium-luokan ruuduissa rakkautta ja huomiota on jaettu poikkeuksellisen paljon lähes kaikilla osa-alueilla. Agonit ovat näin tyyriimpiä kuin näennäisesti samoilla teknisillä tiedoilla olevat näytöt, mutta hinnalle saa erittäin hyvää vastinetta testatun AG241QG -mallin perusteella. Alhaiset viiveet, katselukulmat, väritoisto sekä näytön mekaaniset säädöt ja rakenne ovat kaikki hyviä. Kurkataan laatikkoon.

Tummanpuhuvan näytön lisäksi pakkauksesta löytyy kokometallinen jalka kantokahvalla, VESA-kiinnike, DisplayPort- ja USB-kaapelit sekä virtajohto muuntajalla. Standardiin virtajohtoon tottuneena ratkaisu on poikkeuksellinen. Kokoaminen on vaivatonta eikä käyttöönotto vaadi piuhojen kiinnittämistä ja muutaman ruuvin kiristämistä kummempaa kikkailua. Näyttö on komea ilmestys kiitos tyylikkään viimeistelyn. Kokometallinen jalka ja punainen koristeväri eivät jätä kylmäksi.

Mekaaniset säädöt ovat ensiluokkaiset. Korkeudensäätö, katselukulma, vapaasti säädettävä pivot eli näytön pystyasentoon kääntäminen sekä sivuttaiskulman säätö onnistuvat kaikki näytön jalkaa liikuttamatta.

Pienet hallintapainikkeet on sijoitettu tyypilliseen tapaan ruudun oikeaan alanurkkaan, mutta virta- ja signaalivalitsimen painikkeet on kummallisesti laitettu painikerivin eri ääripäihin. Namiskuukkelit eivät ole valaistuja, joten menuja avatessa sekä käsitellessä on helppo erehtyä painamaan väärää nappulaa jommasta kummasta laidasta, jolloin ruutu pimenee tai vaihtaa signaalilähdettä ja menusta hypätään pois.

Tämä on mainos:

Asetusten hallintavalikko on vanhanaikainen, mutta sisältää juuri ne tyypilliset säädöt, mitä näytöltä voi odottaa. Tämän hintaluokan näytössä olisi olettanut saavansa viimeistellymmän menun, mutta todellisen käytön kannalta tällä ei ole minkäänlaista merkitystä.

AOC AG241QGAOC AG241QG

Näyttö on oletusasetuksilla hyvin kirkas, ja hävittää yksityiskohtia. Vaihtamalla sRGB-asetukseen saa usein väritoiston suhteen parasta irti, mitä näytöillä on tarjota, mutta tässä tilassa ei kontrastia eikä kirkkautta voi säätää. Internet kertoo, että sRGB-asetuksella myös input lag olisi normaalia suurempi. Päädyin syöttämään sRGB:n väriasetukset muokattavissa olevaan kuvatilaan, jolloin pääsin laskemaan näytön kirkkautta ja kontrastia merkittävästi. Vertailuna toimivat Viewsonicin TN-paneelinen VX2640w sekä Acerin IPS-paneelillinen XF27HUA, jotka antoivat ymmärtää, että niin värit kuin yksityiskohdatkin näyttävät silmämääräisesti juuri siltä miltä kuuluukin.

G-Sync-näytöissä on mukana overclock eli ylikellotusominaisuus. Sen avulla virkistystaajuuden saa nostettua monessa 144 Hz näytössä 165 Hz:n. Vaikka ero on marginaalinen, on itsestäänselvää, että ruutua on miellyttävin käyttää nopeimmilla mahdollisilla asetuksilla. 1440p-resoluutiolla myllyssä saa olla jo vääntöä melkoisesti, jos aikoo pelata Counter-Strikea uudempia pelejä asetukset kaakossa tällaisilla ruudunpäivityslukemilla.

Tämä on mainos:

G-Sync tasaa vaihtelevaa ruudunpäivitystänopeutta, jolloin mikrotökkiminen tai tahmailu loistaa poissaolollaan. Pelikäyttöön tehty paneeli on nopea. Se myös toistaa TN-paneeliksi värit yllättävän hyvin. Myös katselukulmat ovat TN-paneeliksi paljon parempia kuin esimerkiksi pari vuotta vanhemmassa AOC G2770PF -näytössä. Valovuotoa on myös ihastuttavan vähän.

1440p -tarkkuus levitettynä 24" näytölle tarjoaa erinomaisen pikselitiheyden nopea virkistystaajuus huomioiden. Pienemmät pikselit tarkoittavat tarkempaa ja yksityiskohtaisemmalta näyttävää kuvaa. Ero on selkeä verrattuna Viewsonicin 27" ruutuun ja 1920 x 1200 -tarkkuuteen. 1440p käytettyään on todella vaikea palata alemmas. Sama pätee myös korkeaan virkistystaajuuteen.

Erikoisempina liitäntöinä näytön oikeasta laidasta löytyy kaksi USB3-liitäntää sekä 3,5 mm mikrofoni- ja stereoliitännät. Mukavina yksityiskohtina näytön kyljestä löytyy mitta korkeudensäätöä varten sekä oikean puolen kuuloketeline. Miksi ihmeessä kuuloketelineen pientä ja yksinkertaista ripaa ei voinut laittaa myös vasemmalle puolelle?

AOC AG241QG on kokonaisuudessaan erinomainen näyttö pelikäyttöön. Korkeahko hinta näkyy rujoa ja vanhanaikaista valikkojärjestelmää lukuun ottamatta kaikessa. TN-paneeli on tekniikkana edullisin valmistaa, mutta samalla se on nopeampi kuin muut hinnaltaan kalliimmat paneelitekniikat. Toisaalta väritoisto eivätkä katselukulmat voi koskaan yltää IPS- ja VA-tekniikoiden tasolle. Tässä vaiheessa kyse on puhtaasti ostajan mieltymyksestä sekä käytettävissä olevasta budjetista. Haluatko nopeimman mahdollisen paneelin vähäisellä valovuodolla, vai vaaditko näytöltäsi parempaa väritoistoa ja katselukulmia edellä mainittujen kustannuksella? Ostajasta riippumatta Agon-sarjaa on helppo suositella. Hinnalle saa erinomaista vastinetta. Agon on premium-statuksensa ansainnut.

Hintaa näytöllä on noin 530 euroa.

AOC AG241QG
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Laadukas rakenne, mekaaniset säädöt, G-Sync, nopea paneeli, TN-paneeliksi hyvä väritoisto sekä katselukulmat, pikselitiheys, vähäinen valovuoto, VESA-kiinnike, kuuloketeline
-
Virta- ja signaalinappulan sijoittelu, näyttö tarvitsee muuntajan toimiakseen, valikkojärjestelmä, kuuloketeline vain oikealla puolella
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score


Ladataan seuraavaa sisältöä